Νέες αλλαγές, στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλονται στις τραπεζικές συναλλαγές, επιφέρει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ.

Μεταξύ άλλων, ανοίγει ο δρόμος για τις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και για την αποπληρωμή έως του 50% των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων. Αναλυτικά οι αλλαγές:

α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου δύναται να καθορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

elGreek