Το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ξεκινάει με 4 νέα προγράμματα:
 
1) Πρόγραμμα “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”
 
-Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
-Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
-Υλικά / Κατασκευές
-Εφοδιαστική Αλυσίδα
-Ενέργεια
-Περιβάλλον
-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
-Υγεία
 
Επιδοτούνται με ποσό 15.000€ έως 200.000€. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
 
2) Πρόγραμμα “Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών”
 
3) Πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”
 
Σε ποιους απευθύνεται
-Κατηγορία Δικαιούχων Α: Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
-ΚατηγορίαΔικαιούχων Β: Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
 
Επιδοτούνται με ποσό από 15.000€ έως και 60.000€
 
4) Πρόγραμμα “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”
 
– Κατηγορία Δικαιούχων Α: Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
-Κατηγορία Δικαιούχων Β: Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας , ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
-Συνεργασίες μεταξύ των δικαιούχων: Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων/μορφών επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων
 
Επιδοτούνται με 
– έως 25.000 ευρώ στην  περίπτωση  ενός  ατόμου  που  ανοίγει ατομική  επιχείρηση.  
– έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.  
– έως 50.000 ευρώ για  συνεργασίες  τριών  ή  περισσοτέρων  ατόμων.
  
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών
 
elGreek